Szczecin, 25 lutego 2025

Dobra wiadomość dla regionu. Kolejna firma wybiera Szczecin
Naukowcy ZUT dokonali niesamowitego odkrycia. Ustalili, że łuski ziaren kakaowca jako składnik farb do malowania elementów konstrukcyjnych budynków, zwiększa ich odporność na nagrzewanie się w trakcie pożaru.
Profesorowie Agnieszka i Krzysztof Kowalczykowie z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT właśnie otrzymali patent na swój wynalazek.
Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie dodali sproszkowane odpady, powstające w procesie tworzenia kakao czy czekolady, do farb i powłok chroniących stalowe elementy konstrukcyjne budynków.
To spowodowało wydłużenie czasu ich nagrzewania w razie pojawienia się ognia w budynku, a co za tym idzie, szanse na ewakuację większej liczby osób.

Łuski oddzielane od owoców kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.) podczas procesu fermentacji i prażenia stanowią odpad. Wyprodukowanie 1 kg czekolady generuje blisko 100 g łusek. Ich niska cena powoduje, że dotąd były stosowane jako namiastka kakao do celów kulinarnych (kakałszale) albo – częściej – do karmienia zwierząt lub jako nawóz organiczny – tłumaczą naukowcy z ZUT

Badacze Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego odkryli, że łuski ziaren kakaowca umożliwiają produkcję ekologicznych powłok o podobnych lub nawet lepszych właściwościach ogniochronnych niż ich odpowiedniki bazujące na surowcach petrochemicznych.
Wyniki swoich badań opublikowali także w specjalistycznym czasopiśmie Progress in Organic Coatings.
Opracowanie: Dolina OZE
Popularne artykuły
ostatnio dodane
kontakt
Dolina OZE
telefon: 732722915
mail: kontakt@dolinaoze.pl